Care este semnificatia oulelor rosii?
Cel mai raspandit obicei crestin de Paste este vopsirea oualelor rosii. Acestea sunt nelipsite de pe masa delicioasa aranjata cu ocazia acestei sarbatori si face deliciul celor mici, care abia asteapta sa le ciocneasca.
O intreaga aventura cu spartul oulelor la prima ora de dimineata cand vii destul de tarziu de la biserica si ai vrea sa dormi mai mult dar prichindeii te iau pe sus ca sa ciocnesti impreuna cu ei ouale rosii.
Dar ce reprezinta oul? Oul reprezinta simbolul vietii, al creatiei si al fecunditatii.
Si de ce rosii? Culoarea rosie reprezinta sangele varsat de Hristos pentru mantuirea noastra.
Legenda spune ca Maria Magdalena care venise sa planga la picioarele Crucii lui Hristos, a asezat cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Iisus. Sangele Mantuitorului, simbol al vietii, care a curs peste ouale din cos, le-a inrosit.
In continuare legenda spune ca atunci cand un soldat a navalit in casa sa-l anunte pe Pilat ca Iisus Hristos a inviat, acesta, neincrezator, a luat un ou in mana si a spus: “Cand se va inrosi acest ou in mana mea, atunci va invia Hristos”. Pe data oul din mana lui Pilat s-a inrosit, dovada ca Iisus a inviat.
Exista si o alta simbolista a oului rosu conform doxologiei. Oul reprezinta mormantul pecetluit al Domnului Iisus Hristos. Dupa cum coaja oului este crapata si data la o parte, asa si piatra mormantului a fost data la o parte cand Hristos a inviat.
Ciocnind oule de la Pasti pana la sarbatoarea Inaltarea Domnului, se vesteste invierea Domnului Iisus Hristos.
In unele zone din tara inca se mai pastreaza obiceiul ca dimineata, in prima zi de Paste, intreaga familie sa se spele pe fata cu apa curata in care se pun un ou rosu si un banut, avand credinta ca oul rosu are puteri de vindecare, indepartarea raului, fiind purator de sanatate, frumusete, putere si belsug.
Sa avem sarbatori fericite cu sanatate, bucurie si implinire alaturi de cei dragi!
Va imbratisez cu drag, Beatrice