Extremele se atrag intr-o relatie?

Va mai amintiti intrebarea din timpul Seminarului despre Relatii adresata de cineva din public? “Extremele se atrag“?

Cum se definesc extremele? Doua persoane care sunt total diferite in modalitatea lor de exprimare: unul este introvertit, altul extrovertit, unuia ii place adrenalina, sportul, provocarea, in timp ce celuilalt ii place un stil de viata linistit, sa stea acasa sa citeasca sau sa se uite la televizor.

Astfel de persoane nu au multe interese comune (ce-i place unuia, nu-l incanta foarte tare pe celalalt), iar timpul petrecut impreuna nu este la fel de mare ca atunci cand ei au aceleasi hobby-uri; dar… ei pot avea aceleasi valori pe care pot construi o relatie sanatoasa: incredere, iubire, sustinere, fidelitate, empatie, intelegere, libertate, etc.

Si totusi … poti sa ai aceleasi interese si impresia ca impartasesti aceleasi valori si sa constati ca nu poti construi o relatie autentica si sanatoasa.

De ce?

Pentru ca orgoliul si ranile trecutului il fac pe unul din parteneri (sau pe amandoi) sa-si puna multe masti si sa-si traiasca propria sa autoamagire de a crede ca e fericit asa cum e; iar la cea mai mica atingere a “unor butoane sensibile” asociaza trecutul cu prezentul si uita ca partenerul actual este langa el/ea sa-l sustina, inteleaga si sa evolueze impreuna.

O relatie intre doua persoane aflate la extreme se construieste exclusiv pe valori, nu si pe interese.

Este mai greu dar nu imposibil.

Pentru asta este nevoie de multa, multa comunicare, intelegere si concesii facute unul altuia. De la bun inceput, ei ar trebui sa stabileasca principii si limite ale relatiei cum ar fi:

  1. Sa inteleaga si sa accepte ca fiecaruia ii place altceva
  2. Sa respecte activitatile si hobby-urile celuilalt si sa nu incerce sa-l schimbe
  3. Sa-si cultive rabdarea ca sa-l ascute pe celalalt vorbind despre pasiunile lui

“Nu-mi vorbi despre asta pentru ca nu ma intereseaza” duce pe termen lung la interiorizare si distantarea fata de partener.

Renuntarea la prietenii, jocurile, visele fiecaruia, toate facute de dragul relatiei, nu conduc decat la o stare de nefericire si un mare gol pe dinauntru. Si constati, intr-o buna zi ca rezervorul de energie este gol.

Am vazut cat de importanta este comunicarea. Dar pe langa asta sunt necesare doua valori fundamentale: LIBERTATE si INCREDERE.

De ce libertate? Ca sa-i dai partenerei/ului libertatea sa faca ce-i place ca sa-si incarce bateriile si sa vina cu un tonus pozitiv in relatie.

De ce incredere? Ca sa ai suficienta incredere ca, ori de cate ori iese in oras sau pleaca in calatorie, se va intoarce la tine cu bateriile incarcate. Dar pentru asta e nevoie de o maturitate emotionala deosebita.

Este adevarat, o relatie autentica si sanatoasa se construieste mult mai usor si are sanse mai mari atunci cand partenerii au aceleasi  interese, hobby-uri si impartasasesc aceleasi valori. Timpul petrecut impreuna contribuie la consolidarea relatiei lor.

O relatie intre doi parteneri aflati la extreme este o mare provocare. Oare putem vorbi de o relatie autentica in cazul lor?

Tu ce parere ai?

Esti pregatit/a sa dai mastile jos ca sa ai o relatie autentica si sanatoasa?

Te imbratisez cu drag, Beatrice

***IMPORTANT*** –  Au inceput inscrierile pentru Seminarul GRATUIT din BRASOV “Cum construiesti o RELATIE AUTENTICA si SANATOASA.” Daca vrei sa stii care este SECRETUL unei relatii autentice si sanatoase si ce ai de facut PRACTIC ca sa construiesti o astfel de relatie , te invit sa te inscrii  AICI la Seminarul din data de 17 Aprilie 2018 incepand cu ora 18:30. Participarea la acest eveniment este posibila in limita locurilor disponibile. Trebuie sa te inregistrezi pentru a primi toate detaliile . Ne vedem la Seminar!

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite