Cum și cine începe o relație?

?? Cum si cine incepe o relație? Cine face primul pas: femeia sau bărbatul? Există o formulă magică, există o rețetă de succes care să ne scutească de deziluzii și supărări?

„Când vine vorba de a face primul pas într-o relație, pornind de la ideea că cineva îți place, mergem pe ideea de a ști tu, ca bărbat, să faci primul pas. Și, eventual, și femeia să știe să reacționeze la primul pas.”
Primul lucru pe care ar trebui să-l avem în vedere față de o persoană care ne place este ceea ce simțim noi. Și in pofida faptului ca tie iti place, exista riscul ca, într-adevăr, tu să nu știi, ca bărbat, cum să faci. Și ea să considere că cine știe ce problemă are sau ce tragedie s-a întâmplat prin stilul tău de abordare. Deși ei îi place de tine, a explicat Virgil Munteanu, directorul Editura Evenimentul Zilei și Capital.

„În plus, uneori femeile fac pe inabordabilele. Și asta poate fi un semn bun sau rău. Alta e întrebarea mea, însă: există o regulă ca bărbatul să facă primul pas?”, a punctat Elena Oceanu, realizatorul emisiunii DocPlay.

Jocul dinaintea „primului pas”: „Portița deschisă” VS „Ușa în nas”

Înainte de primul pas propriu-zis, între cei doi potențiali parteneri există un joc,  iar acest joc poate fi cel al femeii inabordabile. “Dar trebuie, totodată, în acest joc să las o portiță deschisă și să înțeleagă persoana din fața mea, bărbatul, că totuși eu sunt interesată”, a explicat Psihoterapeut Beatrice Enăchescu.

„Portița deschisă” înseamnă că, dacă pasul pe care l-a făcut spre tine cel pe care îl placi nu-ți place, poți să îi explici asta. Adică, dacă te-a invitat la un meci de fotbal și ție nu-ți place fotbalul, poți să-i spui asta. Și să menționezi, în treacăt, că adori, handbalul. Sau baletul.
Pentru că un refuz continuu, fără nicio explicație, înseamnă, de fapt, o ușă trântită în nasul celui pe care îl placi. Deși tu nu intenționezi asta.

Aici e vorba de asumare. Dacă nu știm să ne asumăm, de când suntem mici, anumite lucruri în viață, evident că mai târziu suport consecințele. Vizavi de cine face primul pas, există, în societatea noastră, această așteptare din partea bărbatului. Dar nu este o regulă generală”, a mai spus psihoterapeutul Beatrice Enăchescu.

Asumă-ți deciziile!  „Tu trebuie să decizi pentru fericirea ta”

Concluzia este una simplă.
Psihoterapeut Beatrice Enachescu: Dincolo de educație, de timiditate, de ce „se cade sau”, dincolo de nehotărâre sau neîncredere, cea mai importantă este decizia ta.
Trebuie să-ți asumi dacă vrei, cu adevărat sau nu, să cunoști pe cineva. „Oricât de timizi am fi, oricât de temători de a primi un refuz, până la urmă, tu trebuie să decizi dacă merită sau nu să faci acest prim pas. Pentru că, s-ar putea, la un moment dat, să-ți pară rău, peste cinci ani, peste 10 ani… Că n-ai făcut un pas care ar fi putut să fie o oportunitate și să fie decisiv pentru fericirea ta”, a mai spus fondatorul „Viața la prezent”.

 

Prin asumarea inclusiv a unui eventual refuz, eviți neplacerea ca peste cinci-șase ani, să nu spui, când vă întâlniți întâmplător „Stai puțin, păi mie îmi plăcea de tine”. „Dar și mie”, „Și-atunci, de ce nu s-a întâmplat nimic?” „Nu știu. Nu mi-a plăcut cum m-ai abordat și mi-ai spus nu știu ce… Și eu te-am refuzat atunci, deși îmi plăcea de tine.” ”Iar eu, ca bărbat, dupa cateva refuzuri din partea ta, am considerat că e mai bine sa îmi vad de drumul meu dacă nu vrei să mă bagi în seamă”.

Interviu cu Psihoterapeut Beatrice Enachescu
Articol scris de Alecu Carmen –  25 martie 2021
Doctorul Zilei /Trustul Evenimentul Zilei și Capital

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite