PERSPECTIVA RELIGIEI DESPRE CREATIE

Sa vedem ce spune religia despre punctul T 0 pe care il numeste Creatie. Dumnezeu a facut lumea in sase zile. Dar ce inseamna aceste sase zile ? Pentru cine sase zile ?

Pentru a sintetiza cat mai mult raspunsul la aceasta intrebare am sa redau cateva pasaje care mi se par relevante din cartea intitulata Ucenicul lui Iisus Hristos. Jurnalul doctorului Sotirios Crotos.

”Si acum sa revenim la ceea ce te framanta pe tine: crearea universului si a omului in sase zile….Acum afla ca zilele in care Dumnezeu a facut universul si omul nu sunt zilele noastre de astazi ci zilele lui Dumnezeu. In Biblie scrie: Si a zis Dumnezeu: “Sa fie lumina!” Si a fost lumina. Si Dumnezeu a despartit lumina de intuneric iar lumina a numit-o Dumnezeu ziua, iar intunericul l-a numit noapte. Si a fost seara si a fost dimineata: ziua intaia (Fac. 1, 1-5).

Deci au fost zile-lumina si nopti-lumina  cat a vrut Dumnezeu fara limita. Si tine seama ca, in felul acesta, s-au perindat primele trei zile si primele trei nopti. Abia in a patra zi Dumnezeu a facut Soarele, Luna si stelele pe tot cuprinsul cerului. Si tot prin Cuvant a despartit ziua de noapte prin Soare, Luna, stele. Aceste astre slujesc si la masurarea timpului impartit in zile si ani. Acestea sunt zilele si noptile universului, zile si nopti cosmice.

Ori, astazi, daca preotii egipteni, asirocaldeeni, tebani precum si carturarii cei mai renumiti sustin ca o zi cosmica este de 5.000 ani de-ai nostri, incearca sa intelegi ce fel de zile au fost acelea ale Creatiei. Ele nu au fost propriu-zis zile si nopti, deoarece in Facerea ni se tot repeta: ”si a fost seara si a fost dimineata, si a fost ziua …(a intaia, a doua, a treia, a patra…)

  • Atunci n-au fost zile, ci fost epoci, veni Tucsus cu o idee.
  • Eu zic ca au fost etape succesive in alcatuirea lumii, a universului. Noi asa le socotim daca le raportam la zilele noastre: sase etape in crearea universului cu tot ceea ce cuprinde el. Dar crezi tu ca scopul lui Moise a fost sa faca cosmogonie cu un popor pagan si ignorant ?
  • Asta mai lipsea. Ci sa le spuna adevarul intr-o forma care puteau sa o inteleaga si sa-i patrunda de frica si credinta intr-un Dumnezeu Unic. Insa, cu intelegerea noastra de acum, daca lasam la o parte primele trei zile lumina si trei zile intuneric care de fapt nu au limita, si ne refErim numai la noptile a patra, a cincea si a sasea care, dupa socotelile carturarilor nostri de acum, insumeaza fiecare cate zece mii de ani de-ai nostri (cinci mii o zi si cinci mii o noapte), obtinem dintr-o data treizeci de mii de ani de-ai nostri. Deci, mai mult decat un an cosmic care numara douazeci si cinci de mii de ani ai nostri.
  • Ei, Tuscus, daca intri in cifre, te pierzi cu totul in ele. Afla ca unele au fost zilele lui Dumnezeu, altele zilele Universului sau cosmice si altele au fost zilele primului ”pamant” din care Adam si Eva au fost izgoniti si care a fost inghiti de potop. Insusi Iisus a zis ca zilele ”pamantului” nostru, adica cel de dupa potop, au fost scurtate de Dumnezeu pentru ”alesii Sai”, ceea ce inseamna ca zilele de dinainte de potop au fost foarte lungi. (…..)
  • Daca suntem de acord ca zilele au fost etape succesive, inseamna ca, intre materia incipienta si cea dintr-a treia etapa, ”pamantul” a evoluat si a devenit apt sa primeasca viata, plante, copaci, etc. pe care Dumnezeu le-a creat prin Cuvant: ”sa creasca din pamant iarba, plante, copaci, arbori…”.

Apoi, in ziua a cincea, si tot prin Cuvant a poruncit ca apele si pamantul sa zamisleasca pasari si animale care sa creasca si sa se inmulteasca. Deci, Pamantul a mai parcurs o etapa, a patra, devenind apt sa primeasca ceva nou: instinct si simtire.

Iar in ziua a sasea l-a facut pe om din pulberea ”pamantului” si a suflat asupra lui suflare de viata. Si asa se facu omul fiinta vie. Acesta este Adam, stramosul nostru, pentru care Dumnezeu a intocmit gradina paradisului, punandu-l in ea, sa o lucreze si s-o pazeasca. Ori, din moment ce Dumnezeu a suflat omului viata, inseamna ca purtam in noi viata dumnezeiasca, aceasta simbolizand chipul si asemanarea Tatalui, dar invelita intr-un vesmant de ”pamant”.

  • Mai ai alte nelamuriri?
  • Intrebarea este: ce fel de ”pamant”?
  • Nu e nici materia incipienta, nici ”pamantul” zilei a treia apt sa primeasca viata -vegetatie, plante, arbori – nici ”pamantul” zilei a patra sau a cincea, apt sa primeasca simtire si instinct – pasarile, animalele terestre si acvatice – ci ”pamatul” zilei a sasea, ajuns la ultima treapta a evolutiei: pulberea subtila a pamantului ceresc apt sa primeasca in el suflarea lui Dumnezeu – spiritul Sau, chipul si asemenarea Sa. Ori, atfel spus, tot ceea ce a fost mai exceptional si totodata vrednic de a-i primi spiritul divin.

Dupa acest dialog care l-a multumit pe Sergius Tuscus, acesta a strabatut cu alta intelegere vechea Scriptura….”.

Asa cum spuneam mai sus, religia si stiinta folosesc doua limbaje diferite dar se pare sunt si oameni de stiinta care au dat prejudecatile deoparte si au inteles ca stiinta completeaza religia si nu o exclude, aşa cum cred unii…

Autor: Beatrice L

————————————————————————–

Cum imi pot regasi echilibrul interior ? Ce sa fac sa am relatii  armonioase cu cei din jur? Cum pot depasi blocajele si fricile  care ma impiedica sa am viata pe care o doresc? Ce ma implineste ? Care este scopul meu in viata ?

Te invitam alaturi de noi sa gasim impreuna cu mult curaj raspunsul la aceste intrebari. Daca te-ai decis sa faci acest pas, scrie-ne pe adresa viatalaprezent@gmail.com si iti vom oferi solutii referitoare la acest subiect.

Intr-adevar, a-ti intalni umbra necesita mult curaj, vointa si sinceritate, fiind si o conditie necesara pentru cea mai aventuroasa si mai importanta calatorie, cea catre tine insuti. Iar eu intr-o astfel de calatorie m-am hotarat sa pornesc in cele ce urmeaza …

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite