Ce-i spui copilului tau cand iti spune ca toti colegii lui fumeaza?
Ca vrei sa admiti sau nu, anturajul are un rol foarte important in viata adolescentului si la un moment dat e posibil ca tanarul tau sub influenta prietenilor sa faca anumite lucruri cu care nu esti de acord. De regula, “invitatia la fumat” vine din partea prietenilor. Tu ce-i spui copilului tau cand iti spune ca toti colegii lui fumeaza ?
Prima reactie ar fi “NICI SA NU TE GANDESTI”
In functie de relatia pe care o ai cu copilul tau, el poate sa dea curs indemnului tau sau nu. Motivele sunt diferite, fie ii este teama de tine, fie doreste sa nu te dezamageasca. O alta alegere ar fi aceea de a se feri de parinti si a fuma “in ascuns”. Acest “ in ascuns” are valentele lui, parintii merg pe principiul “ma fac ca nu stiu” sau adolescentul foloseste alte tertipuri (guma de mestecat) pentru a ascunde fumatul. Desi greu, se poate intalni si aceasta ultima varianta mai ales cand parintii petrec putin timp cu copii lor. Ce altceva a-i putea sa-i spui copilului tau ?
Daca esti curios, poti sa incerci. Dar as vrea sa vorbim, dupa ce ti-ai satisfacut curiozitatea, despre consecintele fumatuluiAm intalnit parinti care au facut acest lucru si rezultatele au fost uimitoare. Copiii sunt curiosi iar fumatul este precum fructul oprit.
Cu cat ii interzici mai tare, cu atat va dori sa faca acest lucru. Dat fiind faptul ca tigara nu are un gust prea placut, s-ar putea sa renunte sa fumeze dupa ce isi satisface curiozitatea.
Urmatorul pas este SA-I VORBESTI DESPRE CONSECINTELE FUMATULUI. Consecintele negative pe care fumatul le poate avea asupra sanatatii fac parte din categoria argumentelor forte. Recomandarea mea este nu doar sa-i spui ci sa cautati impreuna pe internet rezultatele studiilor serioase care s-au facut de-a lungul timpului asupra fumatului.
Tigarile costa bani. In calitate de parinte raspunzator nu pot sa-ti dau bani sa-ti iei ceva care stiu ca nu e sanatos. Cand vei fi pe banii tai, o alta poveste
Si acesta poate constitui un argument solid daca este folosit in circumstante adecvate. Ca sa fumezi iti trebuie bani sa le cumperi iar tigarile nu fac parte din categoria celor mai ieftine produse. Cand ii dai copilului bani invata-l sa-i foloseasca adecvat si in folosul lui. Va intelege mai usor acest indemn.
OK, pana acum lucrurile sunt usor de inteles dar ce-i spui tanarului mai departe cand colegii lui ii vor spune ”esti un fraier, toata lumea fumeaza”.
Adevarata arta aici intervine: Inversarea presiunii
Citindu-l pe Keneth Ginsburg care a scris cartea Building Resilience in Children and Teens: Giving Kids Roots and Wings pe care vi-o recomand, am inteles ca este important sa pregatesti terenul inainte de acest moment. Este vorba de insusirea unor abilitati sociale care il ajuta pe adolescent sa faca ceea ce trebuie sa faca chiar daca uneori deciziile nu sunt din cele mai populare.
O strategie importanta este ceea ce se numeste ”inversarea presiunii” ca si tehnica pentru a rezista la presiunea prietenilor si functioneaza astfel: Cand cineva iti ofera o tigara si iti spune ”toata lumea fumeaza”, adolescentul inverseaza presiunea si raspunde ”Ei bine, eu nu sunt toata lumea”.
Sau daca cineva iti spune ”Te iubesc, fa-o pentru mine” raspunsul potrivit prin inversarea presiunii ar fi ”Daca ma iubesti, nu-mi cere asta”. Inversarea presiunii ca tehnica de evitare a unui comportament nedorit poate fi folosit cu success si in alte imprejurari din viata adolescentului.
O alta modalitate ar fi aceea de a veni cu o alta propunere fata de cea facuta: ”nu vreau sa fumez pentru ca nu imi place gustul dar hai sa facem alte lucruri impreuna”.
De vreme ce este in grupul lui de prieteni se subintelege ca ei au si alte interese comune (sport, hobby, etc). Refuzul trebuie formulat intr-o maniera corecta pentru a nu fi interpretat de nici o parte ca o slabiciune, respingere sau insulta.
Dragi parinti, toate aceste propuneri trebuiesc adaptate in functie de fiecare copil in parte dar inainte de a aborda una sau alta dintre ele, amintiti-va ce ati facut voi cand ati experimentat aceasta situatie:).
Succes in luarea celei mai bune decizii!
Autor: Beatrice Enachescu
Daca ti-a placut articolul, nu uita sa dai un LIKE sau un SHARE!
Cu drag, Echipa Tineri la Prezent
Sursa foto: Pixabey