Bine de stiut pentru Parinti: CUM CONVINGI UN ADOLESCENT SA FACA CEVA

  1. ESTE IMPORTANT PENTRU MINE?

Acesta este cel mai important ingredient motivational pentru un tanar ! Daca vrei sa convingi un adolescent sa faca ceva trebuie sa-i explici utilitatea acelui lucru. Daca adolescentul intelege ca sarcina pe care urmeaza sa o indeplineasca are legatura cu el sau bunastarea lui, atunci el va fi dornic sa se implice.

In schimb, daca nu va intelege acest lucru, va fi o lupta atat pentru tine cat si pentru el sa-l determini sa faca acel lucru. Nu mai functioneaza dupa formula ”pentru ca asa trebuie”. Nicidecum, functioneza dupa formula ”pentru ca asa iti este tie bine”, pentru ca ai urmatoarele beneficii…

Va intrebati de ce sunt adolescentii asa… e foarte simplu; pentru ca au fost crescuti dupa noile reguli de parenting. Faci ceva bun esti recompensat, faci ceva gresit, esti pedepsit sau dojenit.

Nu putem spune daca regulile de odinioara erau mai bune sau nu. Cert este ca ele functionau dupa criteriul ”eu sunt parintele tau si faci ceea ce iti spun eu.” Acum regulile sunt altele pentru ca noi formam adolescentul in asa maniera. Cum pot sa-i cer altceva decat ceea ce l-am invatat?

Cat priveste scoala si pregatirea temelor acestea ar trebui explicate tot ca un beneficiu pentru ei in viitor: el va ajunge acolo unde isi doreste si va avea avea suficiente resurse financiare sa isi permita toate lucrurile pe care si le doreste orice tanar adolescent: casa, masina, gadget-uri de ultima tehnologie.

Aceasta regula poate fi aplicata si treburilor pe care tinerii nu le considera importante. Prin legarea sarcinilor de beneficii (cum ar fi computerele, TV, masinile), adolescentii invata ca uneori facem si lucruri pe care nu vrem sa le facem pentru a ne bucura de lucrurile pe care le dorim.

  1. LASA-L SA SPUNA

Din punct de vedere al dezvoltarii, adolescentul incearca sa se stabileasca ca o persoana independenta fata de parinti. Daca tu ii ceri sa faca un lucru, lasa-i libertatea sa aiba propriul aport la indeplinirea acelei sarcini. Daca ii ceri sa o faca in termenii tai, conform programului tau si regulilor tale, el nu va fi aproape deloc motivat sa o faca. Pentru ca asa ti-am spus” constituie un puternic factor demotivator pe care parintii ar trebui sa-l cunoasca si sa se fereasca sa-l aplice.

Da-i adolescentului tau o orientare despre cum sau in cel fel ar trebui sa faca lucrurile si lasa-i libertatea sa o faca in maniera lui proprie. Stabileste cu el un termen limita si apoi lasa-l pe el sa o duca la indeplinire.

Si nu uitati, feed back-ul este foarte important. Ei au nevoie de incurajari dar si de pareri obiective care sa-i ajute sa-si imbunatateasca performantele.

In minte imi vine exemplul prietenei mele care a stabilit cu tanara ei adolescenta sa gateasca o data pe saptamana, gatitul fiind un hobby al intregii familii. Au stabilit de comun acord doar ziua iar pentru restul i-a dat mana libera … astfel incat ea este cea care isi organizeaza timpul, face  cumparaturile pe care le considera necesare, stabileste meniul. Si toata lumea este multumita :).

  1. LASA-L SA INVETE DIN ESEC

Cand parintii isi salveaza in mod constant copilul de la esec, ei submineaza capacitatea adolescentului de a creste. Nici un parinte nu doreste sa-si vada copilul esuand dar prin aceasta experienta el poate invata sa-si imbunatateasca sansele pentru data viitoare.

Trebuie sa avem in vedere ca ceea ce da semnificatie unei sarcini sunt si consecintele acelei sarcini. Cand parintele il impiedica pe adolescent sa se confrunte cu consecintele esecului, el fura o parte din semnificatia sarcinii si, prin urmare, fura si motivatia adolescentului lor de a face mai bine data viitoare.

Daca un adolescent este responsabil pentru ceva si nu face acel lucru, el devine mult mai responsabil daca e nevoit sa gestioneze singur acea sarcina decat daca ii spui in repetate lucruri sa faca acel lucru si in final faci tu pentru el.

Spre exemplu, daca el trebuie sa isi faca singur curat la el in camera, e mult mai eficienta metoda in care il lasi cu camera dezordonata pana la momentul in care nu mai gaseste nimic si e nevoit in cele din urma sa-si faca curatenie decat sa ii repeti la nesfarsit sa-si stranga lucrurile si in cele din urma sa-i faci tu curat in camera.

In cazul in care adolescentul alege sa nu invete la o materie si ia o nota mica, mai eficient este ca parintele sa puna intrebari decat sa tina prelegeri. In situatia data, il motiveaza mult mai mult pentru data viitoare discutia pe care o ai cu tanarul adolescent despre cum se simte cu privire la rezultat, ceea ce ar putea face diferit data viitoare si daca exista ceva de care are nevoie de la tine pentru a-l ajuta.

Dragi parinti, nu uitati ca puteti maximiza oportunitatile fiecarei situatii in beneficiul copilului vostru!

Autor: Beatrice Enachescu

Daca v-a placut articolul, nu uitati sa dati un like sau un share 🙂
Cu drag, Echipa Viata la Prezent

Sursa: site-ul Tineri la Prezent  http://tinerilaprezent.ro/cum-convingi-un-adolescent-sa-faca-ceva/

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite