TE-AI GANDIT VREODATA SA TE FACI AVOCAT?

Vino sa vezi ce presupune, sa gusti dintr-o felie din ceea ce se numeste avocatura, m-a indemnat.  O prietena din grup, Catalina, da la Drept. Am intrebat-o ce conteaza mai mult banii sau dreptatea? A inceput sa rada.

 • ”Stii, mi-a raspuns Catalina, de curand am avut o discutie cu o avocata, o prietena de-a mamei, cu o buna reputatie in domeniu. Imi place foarte mult de ea, e tot timpul cocheta, sigura pe ea, uneori pare sobra, dar paradoxal are un simt al umorului foarte dezvoltat. Am intrebat-o si eu acelasi lucru. De fapt, i-am adresat o intrebare despre o situatie concreta si am insistat pana am obtinut un raspuns concret.
 • Si care a fost intrebarea ta?
 • Ce ar face daca ar veni la ea un individ cu foarte multi bani care a inselat oamenii prin camata, lasandu-i pe drumuri. Ce ar face, ar pleda pentru nevinovatie?
 • Si ce ti-a raspuns? am intrebat-o curioasa.
 • Mi-a spus ca nu ar pleda pentru nevinovatie din doua motive: pentru ca situatia expusa nu corespunde realitatii in primul rand si apoi ca judecatorii pe baza dovezilor s-ar prinde repede despre realitatea faptelor.
 • Iar mai apoi a continuat sa imi spuna: ”ea ar pleda pentru circumstante atenuante, precum ar fi acelea ca individul ar la prima abatere, ar recunoaste vina si regreta fapta astfel incat sa obtina o condamnare cat mai mica, din care sa invete toate partile implicate, atat inculpatul pentru fapta comisa cat si victima pentru credulitatea sa. Daca lucrurile nu ar fi fost atat de grave in exemplul dat, s-ar fi putut obtine o condamnare cu suspendare.
 • Ce inseamna asta? am intrebat-o.
 • Ca pedeapsa ar fi fost suspendata dar daca condamnatul persista in greseala, pentru urmatoarea fapta penala i se va da o pedeapsa cu executare la care se va avea in vedere si pedeapsa anterioara care a fost suspendata.
 • Catalina, vad deja ca ai deja informatii pretioase in domeniul dreptului. Spune-mi, ai aflat care este diferenta intre un avocat si judecator?
 • Da, tot de la prietena mamei am aflat. Cica rolul avocatului este acela de a apara interesele clientului, de a verifica la corecta aplicare a legii in timpul procesului si respectarea tuturor drepturilor lui iar judecatorul este cel care pe baza tuturor dovezilor administrate la dosar va pronunta o hotarare judecatoreasca.
 • Si ti-a mai spus ceva interesant? am continuat sa o intreb pe Catalina.
 • Da, ca avocatura este un domeniu foarte vast care are mai multe ramuri, de drept civil, fiscal, administrativ …Mai mi-a spus cateva dar am uitat. Spunea ceva de firme, contracte, licitatii, intr-un cuvant avocatura de business, continua Catalina sa imi povesteasca.
 • Si ?
 • Vino sa vezi ce presupune, sa gusti dintr-o felie din ceea ce se numeste avocatura, m-a indemnat. O poti face printr-un program de voluntariat sau internship. Asa iti vei da seama cu adevarat daca iti place sau nu. Avocatura, la fel ca orice profesie, iti ofera prestigiu, faima si bani. Dar sa nu uiti un lucru: toate astea vin la pachet daca ceea ce faci, faci cu placere. Avocatura, este o munca dificila, provocatoare si de multe ori stresanta si epuizanta. Daca nu iti place ceea ce faci s-ar putea ca intr-o buna zi sa te trezesti ca esti coplesit de toate aceste aspecte. Dar daca iti place ceea ce faci, in pofida stresului, efortului si a muncii, laurii vin impreuna cu statut, bani recunostiinta. Si unde mai pui ca niciodata nu ai timp sa te plictisesti, un dosar nu semana niciodata cu altul”.
 • Waw, cate lucruri interesante ai aflat Catalina din discutia avuta cu prietena mamei tale.
 • Fara doar si poate. M-a impresionat si pe mine sinceritatea cu care am purtat discutia”

Recunosc ca si pe mine ..


”Cum imi pot regasi echilibrul interior ? Ce sa fac sa am relatii  armonioase cu cei din jur? Cum pot depasi blocajele si fricile  care ma impiedica sa am viata pe care o doresc? Ce ma implineste ? Care este scopul meu in viata ?”

 • Te invitam alaturi de noi sa gasim impreuna cu mult curaj raspunsul la aceste intrebari.Daca te-ai decis sa faci acest pas, scrie-ne pe adresa viatalaprezent@gmail.com si iti vom oferi solutii referitoare la acest subiect.Intr-adevar, a-ti intalni umbra necesita mult curaj, vointa si sinceritate, fiind si o conditie necesara pentru cea mai aventuroasa si mai importanta calatorie, cea catre tine insuti. Iar eu intr-o astfel de calatorie m-am hotarat sa pornesc in cele ce urmeaza …

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite