INTREBARI PENTRU O CARIERA DE SUCCES

Jocul vietii, caci asta este viata, un joc al carui personaj principal suntem fiecare din noi, este precum un puzzle cu mai multe elemente, dintre care un element important este segmentul carierei. Si cum debuteaza construirea acestui segment ?

Ce vrei sa te faci cand vei creste mare?

Ne intalnim pentru prima data cu intrebarea aceasta in jurul varstei de 6-7 ani cand parinti, bunici, curiosi de pe strada ne adreseaza aceasta intrebare; iar raspunsul ne vine cu usurinta fara sa stam sa ne gandim prea mult si asta pentru ca avem incredere in noi fara sa ne punem o mie si una de intrebari.

La tine, care a fost raspunsul ?

Mediul social

Urmeaza o alta etapa in viata noastra, in care descoperim noi valente, noi orientari in functie de mediul social in care ne dezvoltam. Ca vrem sa recunoastem sau nu, mediul ne influenteaza. Iar in povestea asta intra si parintii care au un cuvant de spus in alegerea carierei noastre. Sa nu uitam ca parintii ne vor binele dar uneori se intampla ca binele nostru sa nu coincida cu al lor. Uneori chiar si media ne influenteaza, vedem un film si ne dorim sa fim precum personajul principal: un celebru medic, cantaret, avocat.

La tine, care a fost personajul principal cu care te-ai identificat ?

Si bineinteles, ar fi bine sa avem in vedere si insemnatatea mediului social, influenta pe care o are scoala, profesorii, prietenii, anturajul.

In prag de admitere la facultate

Si timpul trece, ne bucuram de adolescenta din plin dar iata ca vine vremea cand ajunsi in clasa a XII-a suntem pusi in fata situatiei de a face o alegere cu privire la profesie, alegere in functie de care ne pregatim pentru admiterea la facultate. Si pentru prima data imi pun serios intrebarea ”Eu ce alegere fac?”

De cele mai multe ori, intrebarea asta este insotita de o sumedenie de alte intrebari de genul: ”Oare mi se potriveste ? Am sa iau admiterea ? Ce spun parintii, colegii, prietenii despre alegerea mea ? Am sa ma descurc ? Sunt suficient de bun pentru o astfel de profesie ?”

Ultima intrebare, desi pare cea ma grea, cu adevarat este cea mai usoara. Iar daca raspunsul este afirmativ la urmatoarele intrebari inseamna ca te indrepti spre cariera care te conduce spre succes: ”Este ceea ce  iti doresti cu adevarat ? Iti aduce satisfactie si implinirire ? Cum te vezi facand acea profesie?”

Autor: Beatrice L

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite