Daca o situatie pare sa te copleseasca la un moment dat, nu te da batut!

Daca o situatie pare sa te copleseasca la un moment dat, nu te da batut!

Poate nu esti pregatit sau nu e momentul sa actionezi, dar evoluand si dobandind experienta, poti sa faci fata oricarei situatii din viata ta!

Ceea ce trebuie sa iti formezi in primul rand este atitudinea de invingator.

Aceasta atitudine poti sa te nasti cu ea, dar la fel de bine poti sa o exersezi de-a lungul vietii. Incredibil, nu?

Mai tii minte cand iti spuneam ca doi oameni cu acelasi IQ, unul poate sa reuseasca in viata iar altul nu? Ce face diferenta? Este INTELIGENTA EMOTIONALA.

Spre deosebire de coeficientul de inteligenta (IQ), care reprezinta potentialulu genetic cu care te nasti, coeficientul emotional EQ poate fi invatat, dezvoltat si imbunatatit la orice varsta.

El reprezinta imbinarea abilitatilor personale cu experienta, cu maturitatea emotionala care iti dau imboldul sa mergi mai departe, sa nu iei greselile trecutului ca pe un esec ci ca o lectie de viata.

Asta explica de ce oamenii cu acelasi IQ (poate sa depaseasca media dar se pare ca nu e suficient…), unii au reusit iar altii nu, pentru ca primii au stiut sa-si controleze emotiile, sa-si formeze o atitidine de invingator si sa-si puna in valoare aptitudinile in orice circumstante.

Iar cum totul in natura este in amornie, inclusiv la nivel uman, ar fi bine sa ajungem la echilibru si armonie.

Inteligenta emotionala nu este opusul inteligentei rationale si nici triumful inimii asupra creierului ci intersectia unica si armonioasa intre cele doua.

Dar ce inseamna atitudinea de invingator?

Raspunsul cel mai elocvent il gasim in Fabula ”Viitorul rege al junglei” pe care am redat-o mai jos si pe care te invit cu drag sa o citesti.

Viitorul rege al junglei

”Într-o zi maimuța, reprezentantul junglei ales de restul animalelor, convocă o întâlnire pentru a lua o decizie foarte importantă.

– Dragi prieteni, ne-am adunat astăzi aici pentru a ne alege viitorul rege al junglei! Ştim cu toții că leul este regele animalelor, dar astăzi ne confruntăm cu o situație fără precedent! Avem de ales între trei frați lei…spuse îngrijorată maimuța.

– Şi toți trei sunt puternici!…adaugă elefantul.

– Atunci ce ne facem? Pe cine alegem? Cui îi vom da ascultare?…. se auzeau voci din mulțime!

– Așa este oameni buni, o junglă nu poate avea trei regi! Dar nici noi nu putem să ne luptăm între noi pentu a demonstra cine este mai puternic … spuse unul dintre lei!

După mai multe sfătuiri între toate animalele, maimuța luă cuvântul pentru a comunica concluzia la care au ajuns.

– Am luat o decizie simplă pentru a rezolva această problemă! spuse maimuța. Pentru a afla care va fi regele junglei, cei trei frați lei trebuie să urce pe cel mai înalt munte al junglei, iar cel ce va reuși să ajungă până sus, va fi câștigătorul!

Provocarea a fost acceptată și cei trei frați lei porniră la drum.

A început primul leu a escalada, dar după puțin timp alunecă istovit la poalele muntelui. Încercă și cel de-al doilea, dar fără sorț de izbândă. Datorită condițiilor foarte dificile de a escalada muntele, nici cel de-al treilea leu nu reuși să urce muntele!

Animalele junglei, dezamăgite de rezultat, spuse într-un glas:

– Dacă toți trei au eșuat, care va fi regele junglei?

Un vultur bătrân și înțelept, prezent la reuniune, ceru voie să ia cuvântul:

– Ştiu cine va fi viitorul rege al junglei! spuse vulturul.

– Cum așa? Care va fi acela? se auzeau strigăte din mulțime.

– E simplu! spuse vulturul. Am zburat deasupra leilor și am auzit ce au spus ei în timp ce se rostogoleau spre poalele muntelui!

Primul leu a spus: „Munte, m-ai învins!”

Cel de-al doilea leu a spus: „Munte, m-ai învins!”

În timp ce, cel de-al treilea leu a spus: „Munte, în acest moment m-ai învins, dar tu ai ajuns la înălțimea ta finală, iar eu încă mai am de crescut!”

Diferența este că, adaugă vulturul, cel de-al treilea leu a avut atitudinea unui învingător! Şi-a recunoscut înfrângerea din momentul respectiv, dar nu a renunțat și știe că va veni timpul când va fi mai puternic și pregătit să facă față acestei provocări! El este pregătit să fie viitorul rege al junglei!”

Asadar, nu uita ca Inteligenta Emotionala poate fi invatata, exersata si imbunatatita de-a lungul vietii.

Depinde doar de tine sa inveti sa-ti gestionezi emotiile intr-o maniera constructiva ca sa iesi din blocaje si sa te bucuri de ceea ce iti ofera viata cu micile ei placeri cotidiene!

Te imbratisez cu drag, Beatrice

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite