Ce faci daca ai uitat sa te bucuri de prezent?

Invata sa faci pace cu trecutul

“Beatrice, as vrea sa fac altfel lucrurile in viata mea dar am senzatia ca totul imi iese pe dos.

De ce ai aceasta impresie?

Pentru ca nimic nu ma mai multumeste, parca am uitat sa ma bucur. Poate daca as fi luat alte decizii in trecut, lucrurile ar fi stat diferit in prezent.

Spune-mi te rog, crezi ca te poti bucura de prezent daca tu iti irosesti energia pe fapte din trecut?

Nu, nu cred, imi spune ganditoare Maria.

Practic, energia ta in loc sa fie focusata pe AICI si ACUM este indreptata catre trecut. Oare merita, mai poti schimba trecutul?

Nu, nu pot, dar pur si simplu nu stiu cum sa fac pace cu trecutul.

Chiar vrei sa afli?, am intrebat-o zambind.”

Este ceea ce aud des de la cei cu care fac coaching.

Sa faci pace cu trecutul este punctul de la care ar trebui sa pornesti ca sa sa te bucuri de prezent. Ca sa fi cu totul in prezent ar fi bine sa dai drumul trecutului. A fi in prezent inseamna sa fi focusat AICI si ACUM in plenitidinea fiintei tale: fizic, mental, emotional si sufletesc.

Atunci cand trecutul nu este rezolvat il asociem cu vinovatie, regrete, rusine si alte emotii de vibratie joasa. Desi poate parea dur, regretele sunt o irosire de timp pentru ca nu ajuta la nimic ba dimpotriva te impiedica sa te bucuri de prezent. Trecutul nu putem sa-l schimbam dar putem sa-i dam o alta conotatie fie ca vorbim de echilibrarea karmei, de asumare la nivel de suflete sau intelegere a unei lectii de viata. Antidotul pentru regret este sa incetezi sa te invinovatesti si sa-ti dai voie sa te bucuri de ziua de azi.

Nici vinovatia si nici rusinea nu-ti dau prea multe sanse sa te bucuri de prezent. De ce? Pentru ca vinovatia vine si iti spune “ai facut ceva rau” iar rusinea vine si completeaza in mod eronat acest tablou al deznadejdii si iti spune “esti rau”. A face ceva rau nu inseamna ca esti in esenta rau. Suntem oameni si putem gresi iar “greselile” trecutului ar fi bine sa le luam nu ca esecuri ci ca experinte de viata din care am invatat ceva.

Mai jos sunt cativa pasi care te vor ajuta sa faci pace cu trecutul

Ia o decizie ferma: sa faci pace cu trecutul tau

Sa faci pace cu trecutul inseamna sa-l accepti asa cum a fost fara explicatii inutile de genul “poate era mai bine daca ma nasteam in alta familie…”, sa-l integrezi ca facand parte din tine si nu sa-l ascunzi sub pres cu mult intalnita sintagma “nu vreau sa-mi amintesc”. De ce? Pentru ca chiar daca uneori nu ti-l amintesti sau refuzi sa ti-l amintesti, el face parte din tine si iti ghideaza prezentul.

Scrie-ti amintirile neplacute indiferent cat de dureroase ar fi putut fi acestea

Nu te grabi sa le scrii pe toate odata, ofera-ti mai multe zile pana cand consideri ca ai epuizat lista. Aceasta lista e doar pentru tine, nu e nevoie sa o faci cunoscuta cuiva, asa ca poti fi cat se poate de sincer cu tine. Ca lucrurile sa mearga mai usor poti sa imparti trecutul pe  etape de varsta: 0-7 ani, 7-14 ani, 14-21 ani si asa mai departe pana la momentul prezent.

Acesta poate fi cea mai dificila etapa dar pentru ca nu te grabesti, lasa-ti mintea sa se obisnuiasca cu acest proces si sa scoata la suprafata amintirile cele mai profunde.

Accepta-ti trecutul asa cum s-a intamplat si cauta un beneficiu al evenimentelor trecute

Cand spui lucruri precum “tatal meu nu ar fi trebuit sa ma trateze asa” sau “mama mea ar fi trebuit sa fie mai blanda si intelegatoare cu mine”, acest tip de gandire creaza numai suferinta. Stii de ce? Pentru ca lucrurile asa s-au intamplat si crearea unor alte scenarii despre modul in care ar fi trebuit/nu ar fi trebuit sa se petreaca lucrurile nu iti ofera ameliorarea pe care o cauti.

Ceea ce poti face in schimb este sa gasesti cel putin un beneficiu din tot ceea ce s-a intamplat, fie care ai devenit un parinte mai iubitor si mai apropiat cu copiii tai evitand sa repeti greasala mamei tale, fie ai devenit o persoana puternica care nu te-ai lasat invins/a de nici un fel de piedici cand a fost vorba sa-ti indeplinesti obiectivele, fie ca poti oferi ajutorul celorlalti intr-o maniera optima pentru ei intelegand mai bine emotiile lor. Cand iesi din cercul tau si privesti din afara obiectiv, iti dai seama ca in urma fiecarei experiente chiar si dureroase ai invatat ceva.

Renunta sa primesti scuze sau regrete de la cei care te-au facut sa suferi

Nu astepta sa primesti recunoasterea de la persoana care te-a ranit crezand ca te va ajuta sa te vindeci mai usor. “Stiu ca am gresit. Am facut atatea greseli. Inteleg suferinta ta si stiu ca esti ranit de mine. Imi pare rau.” Acestea sunt cuvinte pe care probabil doresti sa le auzi dar e posibil sa nu le auzi niciodata pentru ca persoana respectiva fie nu este suficient de luminata ca sa-ti ofere aceste cuvinte, fie pur si simplu nu mai este printre noi. Daca citesti aceste randuri iti dai seama ca este in puterea ta sa te vindeci si nu depinde de validarea altora. Numai tu poti face asta, nu oferi nimanui puterea asupra ta, mai ales unei persoane care ti-a provocat durere in trecut.

Iarta si da drumul emotiilor negative

O conditie esentiala ca sa faci pace cu trecutul este sa ierti. Iertarea are de-a face cu tine si nimic cu persoana care ti-a provocat suferinta. Poti sa o ierti fara sa te duci sa o mangai pe crestet spunandu-i “te-am iertat”.

Iertarea este unul din cele mai dificile lucruri de facut in acest proces dar este necesara pentru vindecarea ta. Neiertarea creaza legaturi energetice cu persoanele pe care nu le-ai iertat si pe care le ti-i prezente in viata ta. Iertarea elibereaza aceste legaturi energetice si-ti da puterea sa mergi mai departe. Unde mai pui ca exista anumite pattern-uri sau scheme care se transmit din generatie in generatie. Si este normal sa fie asa pentru ca modelul este preluat prin imitatie si dus mai departe.

Te iert, te iubesc, iti multumesc

Ca sa ierti ai putea sa faci un exercitiu al imaginatiei si sa folosesti cuvintele magice: te iert, te iubesc, iti multumesc. Alege o situatie din trecut si o persoana care te-a facut sa suferi. Timp de o saptamana imagineaza-ti ca persoana respectiva este in fata ta si repeta cel putin de 20 ori dimineata si seara cuvintele: te iert, te iubesc, iti multumesc. La inceput, o sa o faci mai mult mental si nu vei crede deloc ceea ce spui dar surprinzator este ca in timp, furia cu care te gandeai la acea persoana se va diminua treptat. Cu alte cuvinte, daca la inceput iti venea sa-I spargi capul (mai ales daca te gandesti la vreun iubit :), cu timpul te relaxezi si nu mai ai aceeasi inversunare de la inceput. Incet, incet mintea se relaxeaza, creaza o alta perceptie asupra realitatii tale si emotiile ies afara.

Si nu uita ca ierti pentru TINE, ca sa iti fie tie bine si nu pentru ea, pentru el sau pentru ei…

Foloseste-ti mintea subconstienta in vindecarea profunda a trecutului

Mintea subconstienta este un instrument foarte important pe care poti sa-l folosesti ca sa faci pace cu trecutul. La Cursul “Construieste-ti viata! Adu bucuria inapoi inviata ta” ii invat pe cursanti cum sa-si foloseasca mintea subconstienta si sa schimbe perceptia asupra evenimentelor trecute ca sa elibereze emotiile negative legate de experientele trecutului.

Let it go, da-i drumul trecutului, accepta-l, integreaza-l si da-ti sansa sa te bucuri de prezent!

Tine doar de tine si de decizia ta.

Asa ca te invit sa decizi acum cum e mai bine pentru tine :).

Va imbratisez cu drag! Beatrice

***IMPORTANT***
Am facut loc pentru 3 persoane in programul meu de coaching si dezvoltare personala ”Da un nou sens vietii tale”. Daca simti ca e momentul sa faci acest pas te invit sa aplici pentru o Consultatie Gratuita in care vreau sa ne cunoastem. Da click AICI si inscrie-te la Consultatia Gratuita.

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite