Hipnoza, ce facem cu ea, ne distram sau ne vindecam?

Beatrice, am citit un articol super tare prin care, o binecunoscuta vedeta, povestea cum s-a vindecat de fobia de avion prin hipnoza.

Si ce ti se pare asa tare? am intrebat-o zambind.

Pai, in primul rand, a avut curaj sa apeleze la hipnoza si in al doilea rand, vindecarea s-a realizat prin hipnoza.

Si de ce iti trebuie atat de mult curaj ca sa faci hipnoza?

Pai, cum ar fi daca, cel care face hipnoza, are chef de distractie si te face sa faci lucruri pe care nu ti le doresti, sa faci ca o gaina, o rata sau mai stie eu ce.

La auzul acestor cuvinte am ras cu pofta.

Hai, Maria, hipnoza nu e chiar asa cum o stii tu de la TV. Acel tip de hipnoza se numeste hipnoza de estrada si nici acolo, cel hipnotizat, nu ar face precum o gaina daca nu ar dori sa faca acest lucru.

Adica, daca eu nu vreau, cel care ma hipnotizeaza nu ma poate face sa fac ca un animal?

Nu, bineinteles ca nu. Nu poti fi hipnotizat daca nu doresti acest lucru, cu atat mai mult, nu faci ceea ce nu iti doresti sa faci. Atat terapeutul cat si clientul stabilesc impreuna scopul terapeutic, respectiv aspectul pe care clientul doreste sa-l imbunatateasca in viata lui.

Ce se poate vindeca prin hipnoza?

Cand te referi la aspecte din viata clientului, la ce anume te referi? – m-a intrebat Maria.

La acel aspect pe care clientul vrea sa-l imbunatateasca, fie ca vorbim de fobii (fobia de avion, spatii inchise, spatii deschise, vorbitul in public, etc), disfunctionalitati sexuale, insomnii, excesul ponderal, eliminarea oboselii si a stresului, imbunatatirea memoriei, intarirea eului si a stimei de sine, vindecarea unor rani emotionale. Efectele hipnozei sunt extraordinare si incununeaza cu succes celelalte instrumente pe care le foloseste terapeutul.

Toate se pot vindeca prin hipnoza?

Aproape toate… hipnoza nu este recomandata in tulburarile psihologice grave (schizofrenii, depresie majora), droguri si altele de acest gen.

Este eficienta hipnoza in vindecare?

Hipnoza este un instrument foarte eficient intrucat ajuta la vindecarea profunda a clientului adresandu-se atat mintii constiente cat si celei inconstiente. Ea se foloseste la momentul potrivit, la persoanele potrivite. Hipnoza nu se face de la prima sedinta, “imi pare bine sa te cunosc…hai sa facem hipnoza”. Ea trebuie sa fie precedata de mai multe intalniri prin care atat terapeutul cat si clientul construiesc o relatie de incredere si descopera impreuna ce se ascunde in spatele aspectului asupra caruia urmeaza sa se lucreze: ce temeri, frici sau convingeri gresite sunt acolo, lucruri pe care de cele mai multe ori nici clientul nu le constientizeaza.

Ti s-a intamplat vreodata clientul sa nu doreasca sa fie hipnotizat?

Cei cu care lucrez, stiu ca folosesc aceasta tehnica care da rezultate excelente si, de regula, ei sunt cei care imi solicita acest lucru. Si ca sa-ti raspund la intrebarea ta, in timpul unei hipnoze, am sustinut si validat refuzul unei persoane din fata mea sa faca ceva, fara a afecta insa rezultatul terapeutic; i-am spus ca decizia ei este cea mai buna pentru ea.

… Am privit-o pe Maria si am observat cat e de nedumerita, asa ca am continuat cu explicatiile…

Pentru inducerea unei stari de relaxare profunda, cu ochii mintii, am dus clienta intr-un livada de meri in care am descris foarte amanuntit bucuria si relaxarea pe care o poti simti intr-un cadru natural atat de placut… „soarele straluceste pe cer intr-o zi de toamna tarzie cand razele soarelui te invaluie intr-o mantie aurie iar vantul iti mangaie obrajii, jucandu-se parca prin parul tau. Raul care strabate livada isi canta victoria destinului, spunandu-ti parca,ca ajuns in acesta frumoasa livada dupa ce strabatut in drumul sau, rocile stancoase ale muntelui din care a izvorat iar acum isi continua lin drumul.

Natura parca s-a luat la intrecere si fiecare isi etaleaza fara modestie calitatile cu care a fost inzestrat. O usoara galceava se starneste intre pasarele iar mintea ta inconstienta se intreaba ce ar putea sa-si spuna pasarile cu atata insufletire. Si ma intreb cand va intelege mesajul, poate acum sau poate la un alt moment pe care tu il consideri potrivit…

E placut si relaxant sa fi aici, iar tu continui sa privesti cu bucurie livada. Copacii isi indreapta coroana catre soare multumindu-i pentru rodnicia fructelor cu care au fost impodobiti, iar fructele coapte si parguite asteapta cu nerabdare sa fie culese. Toata natura canta intr-un murmur de multumire. Daca vrei, i-am spus, poti ridica bratul sa culegi un fruct si sa te rasfeti din mireasma patrunzatoare a merelor.”… Nu doresc sa iau nici un fruct din copac, mi-a spus clienta mea…

I-am spus ca este o decizie foarte buna si am continuat procesul terapeutic prin inducerea unei stari de relaxare profunde pe care si-o dorea clienta care, din cauza presiunii de la serviciu, avea o stare de incordare si stres foarte mare. Ulterior, am aflat, dupa iesirea din transa, ca ea nu rupe fructe din copaci ca sa nu faca rau copacilor :).

Si chestia cu livada chiar a ajutat-o pe clienta ta?

Sigur ca da, in hipnoza sunt folosite atat sugestii directe de tipul, „esti calm, relaxat, esti puternic, ai incredere in tine”, cat si metafore terapeutice, care ii permite mintii inconstiente „sa se recunoasca” intr-o anumita situatie si sa extraga resursele de care clientul are nevoie dar pe care el nu stie ca le are. Mintea inconstienta face analogii subtile si nu intamplator am ales sa descriu raul din mijlocul livezii care isi canta victoria asupra destinului sau dupa ce a trecut printre rocile stancoase aflate de-a lungul albiei sale iar acum isi continua drumul calm si linistit.

Practic, este un mesaj pe care l-am transmis mintii inconstiente imbracat intr-o metafora terapeutica mult mai usor de integrat decat un mesaj direct de genul “poti face fata oricarei situatii” impotriva caruia i s-ar putea opune mintea constienta care ar incepe sa puna bariere de genul “nu pot, nu stiu, nu sunt in stare“.

Deloc intamplatoare nu este nici aluzia la natura care-si etaleaza calitatile cu integritate si respect si ii permite clientului sa-si valorifice potentialul… Iar acum probabil ai sa ma intrebi despre galceava pasarelelor ?- am intrebat-o sagalnic.

Exact asta intentionam sa fac, imi raspunse la fel de sagalnic. Ai spus-o doar asa ca da bine sau ai vrut sa faci vreo magie cu ea?

Bineinteles, pentru magie… galceava pasarelelor ar putea fi interpretata ca o disensiune intre mintea inconstienta, care are toate resursele necesare, si mintea constienta, care spune “nu stiu, nu pot, nu sunt in stare”. Prin intrebarea mea “si ma intreb cand va intelege mesajul”, este utilizata o alta tehnica prin care mesajul este oricum preluat si inteles, fie ca este acum, fie la un moment ulterior cand are nevoie clientul.  Prin intrebarea, “si ma intreb ce va alege mintea ta inconstienta”, practic ajut mintea inconstienta sa prevaleze si sa aiba castig de cauza inaintea celei constiente, oferindu-i clientului toate resursele necesare, puterea, vointa si energia sa faca tot ceea ce isi propune, sa gaseasca cele mai bune solutii la oricare situatie din viata lui.

Hipnoza este o arta daca este facuta cu maiestrie

… SI VOCEA MEA TE VA INSOTI PRETUTINDENI, in vocea parintilor, a profesorilor, a prietenilor, in adierea vantului sau sunetul ploii…

Daca in trecutul mai indepartat, Freud spunea ca inconstientul este groapa de gunoi in care sunt ascunse toate temerile, fricile si pulsiunile oamenilor, a venit Erickson si a daramat tot, spunand ca de fapt, in realitate, inconstientul este MINA DE AUR a oamenilor, acolo se afla toate resursele pe care oamenii le au pentru orice situatie complexa din viata lor.

Waw, super tare cu hipnoza asta!

Da, asa este.”

Va imbratisez cu drag, Beatrice 

***IMPORTANT***
Am facut loc pentru 5 persoane in programul meu de coaching si dezvoltare personala „Da un nou sens vietii tale”. Daca simti ca e momentul sa faci acest pas te invit sa aplici pentru o Consultatie Gratuita in care vreau sa ne cunoastem. Da click AICI si inscrie-te la Consultatia Gratuita.

Înscrie-te și descarcă GRATUIT eBook-ul despre Relații fericite